Big Brother


Linda, vrouw,.... 

Ik kan nog niet hálf invoelen wat jij nu doormaakt met al die flapdrollen in je leven. Niet alleen steekt je vent een mes in je rug, je broer geeft je nog een trap na ook. Nog los van alle opmerkingen die je van de wereld over je heen krijgt.

Maar eerlijk is eerlijk, aan al die gore hufters met hun vuilbekkerij en grijpgrage handjes en aan alle smeerlappen die ervoor zorgen dat ze ermee weg komen, is nu wel genoeg aandacht besteed. Doodzwijgen moeten we ze. Geen programma’s meer kijken waar zij in voorkomen, niet meer naar hun muziek luisteren, helemaal niks meer. Laat ze maar wegkwijnen aan de zelfkant van de maatschappij.

Het is ook wel typerend voor ons. We stouwen ons het liefst vol met chips en cola, in plaats van groente en fruit. Op diezelfde manier stouwen we ons vol met sensatienieuws. Terwijl iedereen hijgerig zijn mening geeft over de goorlapperij, wordt er gedebatteerd over de 2G-maatregel, zijn er duizenden betogers tegen de maatregelen op de been en is er besloten dat auto’s binnenkort uitgevoerd moeten worden met een blackbox, waardoor alles wat je doet en waar je gaat geregistreerd wordt. Overtredingen worden bovendien automatisch doorgegeven aan de politie. Laten we daar eens wat meer aandacht aan besteden, zodat jij in alle rust je wonden kunt likken. 

We zouden die 2G- en blackbox-kennis toe moeten passen op die gore hufters. Uitsluiten die sukkels, nergens toegang zonder bewijs van goed gedrag. Dat bewijs kunnen ze leveren door de chip van hun persoonlijke blackbox uit te laten lezen. Iedere misstap die ze doen, wordt geregistreerd en meteen doorgegeven aan de politie. 
Ik weet wel, dit lijkt dystopisch, maar dat is natuurlijk niet waar: in China gebeurt iets dergelijks al. Het lijkt hier dezelfde kant op te gaan. Zolang alleen die hufters met dit soort chips worden uitgerust, vind ik het prima. Van jou en mij moeten ze afblijven, wij hebben immers niets verkeerd gedaan. Alhoewel... misschien kan zo’n blackbox ons ook wel behoeden voor het keer op keer aanpappen met de verkeerde vent. Dat je een schokje krijgt als je zelfs maar naar zo’n man kijkt. Met een waarschuwing op je smartphone: “Flapdrol-alert!” 

Tot die tijd wens ik je kracht, wijsheid en vooral ongelooflijk veel genade en liefde voor jezelf toe. Wees sterk, vrouw.

Liefs, Jessica



Dit is de tweede column die ik schrijf voor de cursus Columns Schrijven van Luuk Koelman.

© Jessica Leffers 2022
Niets van deze blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijver.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De dood van een jager

Als de herfst