Carnaval, een rel en een virus



Carnaval, een rel en een virus

Opstel in ca. 400 woorden door X4Us DeVries.

 

Carnaval is van origine een gekerstend heidens volksfeest (gekerstend bekent ‘bekeren’. Dus het feest werd bekeerd tot het christendom). Tot ongeveer 2020 bestond het feest uit vreemde outfits, praalwagens en veel alcohol. Rond 2020 kwam het SARS-CoV-2-virus, waardoor het carnaval enkele jaren geannuleerd werd om besmettingen te voorkomen. 

 

Voor dit opstel is het belangrijk te weten dat er in die tijd onderscheid werd gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke mensen. Bovendien kon iedereen elkaar vrijelijk aanraken, zoals blijkt uit ‘de polonaise’ (polonaise is een sliert mensen die elkaar bij de schouders vastpakt en achterelkaar aan loopt op de maat van de muziek). Wij kunnen ons dat nu niet meer voorstellen, maar toen was dat heel normaal.

 

In 2022 gebeurden er twee belangrijke dingen tegelijkertijd.

Ten eerste waren burgers het zat om nog langer opgesloten te zitten in hun huizen en dreigden vooral de inwoners van Noord-Brabant (nu district 8 en 9 en een stuk dat ten westen daarvan onder water ligt) te gaan rebelleren door carnaval wel te vieren, ondanks het verbod.

 

Ten tweede ontstond er een rel over seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom een televisieprogramma. Dat zette nogal wat in beweging, want al snel bleek dat dit in alle lagen van de bevolking gebeurde.

 

Door die twee gebeurtenissen veranderden de outfits tijdens carnaval, deels om ongewenste aanrakingen te voorkomen en deels om besmettingen tegen te gaan. Zo ontstonden verkleedpakken met bijvoorbeeld grote hoepels er in (een hoepel is een grote plastic ring, die werd gebruikt als speelgoed). De hoepels werden in de kleding vastgenaaid, waardoor er afstand tot elkaar gecreëerd werd en het op het eerste gezicht ook onduidelijk was of er een mannetje of een vrouwtje in het pak zat. Op die manier wisten vooral de vrouwtjes zich te beschermen tegen het virus en tegen opdringerige mannetjes. 

In de jaren die volgden werd dit ook steeds meer in de gewone kleding toegepast, totdat het tenslotte normaal werd om afstand van elkaar te houden en er genderneutraal uit te zien.

 

Mijn conclusie is dat een virus en een rel voor een kentering hebben gezorgd, als eerste zichtbaar tijdens carnaval, tussen mannetjes en vrouwtjes, met als uiteindelijk resultaat dat wij nu geen onderscheid meer maken in gender en we het heel normaal vinden om niet in elkaars innercircle te zijn, tenzij we liefdespartners zijn. 

Ik zeg: alaaf (uitroep tijdens carnaval. Betekent ‘alles weg’)!




Dit is de derde column die ik schrijf voor de cursus Columns Schrijven van Luuk Koelman.

© Jessica Leffers 2022
Niets van deze blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijver.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De dood van een jager

Als de herfst

Big Brother