Het woord van 2014




Dagobertducktaks, hét woord van 2014. Gekozen door het Nederlandse volk. Chapeau (dat is Frans voor ‘petje af’). Het geeft aan wat er van ons Hollanders is geworden.

Even wat geschiedenis. Dagobert Duck komt uit een arme, Schotse familie en heeft door slim denken en hard werken zijn rijkdom vergaard. Zoals ook de Dagobert Ducks in Nederland.

In 2014 is het plan geopperd om de Nederlandse Dagobert Ducks extra belasting te laten betalen, om de lasten die nu vooral op de nek van het werkvolk, middenstand, gepensioneerden en werklozen (ofwel: alle Donald Ducks) wordt gelegd, te compenseren. Zodat het verschil tussen arm en rijk wordt rechtgetrokken. Typisch Hollands is dat daarmee het luie en domme gedrag van de Donalds wordt beloond en het slimme en ijverige van de Dagoberts wordt afgestraft.
Dat wij dat woord dan ook nog eens kiezen als woord van het jaar, onderstreept het dommige van de Donalds (als we überhaupt nog twijfelden aan dat dommige, gezien het niveau van de meest populaire televisieprogramma’s, maar daar kan je een aparte column aan wijden).

Op de tweede plaats eindigt ‘moestuinsocialisme’; minderbedeelden en ouderen met een klein pensioen die in hun volkstuintje hun maaltje bijeen moeten scharrelen. Maar ja, daar moet je voor werken. En, echte Donald look-a-likes die we zijn, wij zijn liever lui dan moe, dus de moestuin komt op 2 en Dagobert Duck op 1.

De Donald Ducks zijn eigenlijk de aanmodderfakkers van deze maatschappij. Fijn dus, dat het woord ‘aanmodderfakker’ nummer 1 is geworden in de categorie jongerentaal. De betekenis behoeft wat uitleg. Het is namelijk een portemanteauwoord van aanmodderen en motherfucker. Simpel gezegd komt het neer op ‘iemand zonder ambities die niet verder komt in het leven, lapzwans’. Ofwel: de Donald Ducks in deze maatschappij.

Een favoriete uitspraak van Dagobert is overigens: “Nee, ik leen je geen geld uit! En waarom niet? Omdat je niet met geld kunt omgaan!” Ook dit is van toepassing op onze Donald Ducks, alias aanmodderfakkers. Namelijk, als zij dan een beetje geld bij elkaar gescharreld hebben, gaat dat op aan onesies (2e plaats in de categorie jongerentaal. ‘Ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon’), selfiesticks (1e plaats in de categorie sport & amusement. ‘Statief om selfies te maken’) en loomen (2e plaats in de categorie sport & amusement. ‘Gekleurde elastiekjes m.b.v. een soort haaknaald op een weefbord aan elkaar knopen tot een armband of een ander object’).

Wat mij dan weer het beeld geeft van een aanmodderfakker in een onesie die aan de keukentafel zit te loomen en daar ondertussen een selfie (woord van het jaar 2013) van maakt met behulp van zijn selfiestick. 
En als je als Donald dan toch liever de deur uit gaat, is er altijd nog de koopkathedraal (2e plaats in de categorie economie. ‘Enorme markthal, met de bijgedachte dat daar overbodig geconsumeerd kan worden’).

Wat mij hoop geeft is dat in de categorie ‘economie’ het woord ‘saldosjoemelaar’ op de 1e plaats is geëindigd. Dagobert blijft tenslotte de slimste, die zich zijn geld niet zomaar laat afpakken. ‘Saldosjoemelaar’ in Nederland is wat het luik in de werkkamer van Dagobert Duck in Duckstad is. Als je bij Dagobert om geld komt vragen, wordt je door het luik, langs een glijbaan weer de straat opgezet. Zonder ook maar een cent extra op zak. 
En ik denk dat dat ook het lot is van de Dagobertducktaks; via het luik terug op straat. Vermoedelijk weet eind 2015 niemand meer wat de Dagobertducktaks precies was.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De dood van een jager

Als de herfst

Waarom spiritualiteit bij mij niet werkt. Deel 134: Aartsengelen