Wereldbol



[Twee mensen op het podium, bij voorkeur een man en een vrouw]


V:     Zou het nou niet gaaf zijn, als je met Oud & Nieuw ergens bij de Fiji-eilanden op een vliegtuig kunt stappen en met de 
tijdgrens mee zou kunnen vliegen, zodat je het van bovenaf over de hele wereld Nieuwjaar kan zien worden.

M:     Dat kan toch niet?

V:     Ligt eraan over welke breedtegraad je vliegt. Als je over de Evenaar vliegt, dan lukt het niet, maar als je hoger of lager vliegt, moet het wel kunnen, want dan zit er minder ruimte tussen twee lengtegraden.

M:     Oh ja.

[even stilte]

V:     Eigenlijk wel een raar iets hè? Die tijdszones?

M:     Ja?

V:     Ja. Want ergens daar in die oceaan bij Australië ligt de
datumgrens. Maar da’s toch raar? Want dan ben je het ene moment op de maandag, en als je dan 100m verder zwemt is het ineens dinsdag.

M:     Als je dan toch een hekel aan je verjaardag hebt, moeten we daar naar toe gaan, rond die tijd. Jij bent op zaterdag jarig dit jaar, dus als we dan op vrijdag net vóór de datumgrens zijn, dan kunnen we die vrijdagnacht naar net voorbij de datumgrens vliegen, want daar is het dan inmiddels zondag.

V:     Of we doen het andersom, dan krijg ik twee keer kadootjes!

[even stilte]

V:     Als ik er zo over nadenk zouden er eigenlijk twee  datumgrenzen moeten zijn.

M:     Twee?

V:     Ja. Kijk [wereldbol erbij pakken]: als het hier dinsdag is [van Australie naar het oosten wijzen] en hier nog maandag [van Australie naar het westen wijzen], en je denkt dat door, dan is het hier [vinger naar het oosten bij Australië vandaan bewegen] dinsdag, dinsdag, dinsdag, hier [vinger naar het westen bij Australië vandaan bewegen] nog steeds maandag, maandag, maandag. [‘oostelijke’ vinger’] dinsdag, dinsdag, dinsdag [‘westelijke’ vinger] maandag, maandag, maandag,... dus dan moet er ergens hier [halverwege de wereldbol aan de andere kant van Australie] toch ook een datumgrens zijn?

M:      ...

[even stilte]

V:      Weet je wat ook zo raar is?

M:      Nou?

V:      Als je dan op de Noordpool of de Zuidpool gaat staan, precies op het puntje, dan sta je dus om de haverklap in een andere tijdszone! [Voordoen door op te staan, om eigen as te draaien in een soort pinguinpassen en dan zeggen] weer 24uur voorbij!

M:      Haha, ja maar dát kan natuurlijk niet!

V:      Waarom niet?

M:      Omdat precies op die uiterste punten van de polen natuurlijk die metalen dingetjes zitten waar de houder aan vast moet!




© Jessica Leffers 2015
Niets van deze blog mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijver.


Reacties

Populaire posts van deze blog

De dood van een jager

Als de herfst

Waarom spiritualiteit bij mij niet werkt. Deel 134: Aartsengelen