Middeleeuwse praktijken



Volgens de gemeente Heusden is het Castellum in Oudheusden een prachtig, modern kasteel, die ondubbelzinnig verwijst naar het middeleeuwse kasteel waarmee het allemaal begonnen is. 
Dat middeleeuwse element vinden de bewoners van het Castellum geregeld terug. Zo is er een heuse slotgracht, met ophaalbruggen. Die kunnen dan wel niet opgehaald worden, maar het Castellum zal ook niet zo snel worden bestormd. Bovendien gaan de mooie sierhekken geregeld niet open, dus als je als bewoner dan binnen bent, zit je hartstikke veilig.
Trouwens, aanvallers moeten eerst langs de buurtkinderen in de speeltuin, die pal naast het Castellum staat. Het geluid dat door die kinderen geproduceerd wordt, overstemt menig voetbalsupporter. Het gevloek trouwens ook. De buurtkinderen vormen daarmee een goede eerste verdedigingslinie.

Om dat allemaal kracht bij te zetten, is er in de zomermaanden een ware kraaienplaag op het Castellum. Met name zo rond 5 uur in de ochtend. De daken van de torenkamers zijn dan een geliefd oefenterrein voor deze zwarte rakkers. Met honderden tegelijk landen ze op de daken om als één grote, zwarte vlek weer op te stijgen. In de middeleeuwen was een groep kraaien de voorbode van oorlog of ruzie. Het ritueel van de Castellum-kraaien geeft echter zo’n herrie dat menig vijand al snel op de loop zou gaan. Het lijkt namelijk op een infanterie soldaten die komt aangemarcheerd. 

Gelukkig is de gemeente van mening dat zij met het plan voor Oudheusden een prettige en veilige woon- en leefomgeving creëren. Met een stevige verdedigingslinie, poorten die niet open gaan en het geluid van een infanterie soldaten geproduceerd door vogels met een ‘zwarte ziel’, moet dat toch zeker lukken. Het fort Castellum wordt goed bewaakt.

In de middeleeuwen namen ze het overigens niet zo nauw met de medische zorg. Dat is in het Castellum ook het geval, want áls de poorten open gaan, gaat dat zo langzaam, dat de ambulancebroeders, die al een aantal keer zijn aangerukt, zo lang staan te wachten voor ze naar binnen kunnen, dat medische zorg niet echt meer noodzakelijk is.

Het plan van de gemeente Heusden om te investeren in mensen, niet in stenen, om de mensen er prettig en veilig te laten wonen en om de middeleeuwen eer aan te doen, is met de bouw van het Castellum goed gelukt. Chapeau!


Reacties

Populaire posts van deze blog

De dood van een jager

Als de herfst

Waarom spiritualiteit bij mij niet werkt. Deel 134: Aartsengelen